اصول نگارش بیان مسئله برای پروپوزال
تحقیق یک فرآیند سامانمند است که برای افزایش یا اصلاح دانش فعلی از طریق کشف حقایق جدید به کار میرود. میتوان آن را به دودسته کلی تقسیم کرد: (۱) پژوهشهای بنیادی که پژوهشی باهدف افزایش دانش علمی است و (۲) پژوهشهای کاربردی که تلاشی باهدف استفاده از پژوهشهای بنیادی برای حل مشکلات یا توسعه فرآیندها، محصولات یا فنون جدید است. اولین و مهمترین گام در هر پژوهش، شناسایی و ترسیم مسئله پژوهش است: یعنی اینکه محقق میخواهد چه چیزی را حل کند و به چه سؤالاتی پاسخ دهد. مسئله پژوهش ممکن است بهعنوان یک حوزه بحرانی، شکاف در دانش موجود، یا انحراف در هنجار یا استاندارد تعریف شود که نیاز به درک و بررسی بیشتر دارد. اگرچه بسیاری از مسائل راهحلهای متعددی دارند (وسایلی برای رفع شکاف یا اصلاح انحراف)، اما درجایی که چنین ابزارهایی آشکار نیستند یا فوراً در دسترس نیستند، مشکلاتی به وجود میآیند. این امر مستلزم انجام برخی پژوهشها برای رسیدن به یکراه حل مناسب است.
بیان مسئله در کار پژوهشی بهعنوان ادعای مشخصکننده مسئلهای است که پژوهشگر در مطالعه خود بدان پرداخته است. بیان مسئله بهطور خلاصه به این سؤال میپردازد: مسئلهای که پژوهش به آن خواهد پرداخت، چیست؟
آنچه در این مقاله میخوانید:
همچنین توصیه میشود مطالب مرتبط زیر را مطالعه کنید.
اهداف بیان مسئله چیست؟
هدف نهایی بیان مسئله تبدیل یک مسئله کلی (چیزی که شمارا آزار میدهد؛ کمبود درک شده) به یک مسئله هدفمند و کاملاً تعریفشده است. موضوعی که میتواند از طریق پژوهش متمرکز و تصمیمگیری دقیق حل شود.
نوشتن بیان مسئله باید به شما کمک کند تا بهوضوح هدف پروژه پژوهش خود را شناسایی کنید. اغلب، بیان مسئله بهعنوان مبنایی برای بخش مقدماتی پروپوزال نهایی شما عمل میکند و توجه خواننده را بهسرعت به موضوعاتی که پروژه پیشنهادی شما دنبال میکند، معطوف میکند و بیان مختصری از خود پروژه پیشنهادی را در اختیار خواننده قرار میدهد. بیان مسئله، نیازی بهتفصیل گویی ندارد: یک صفحه برای بیان مسئله خوب کافی است.
ویژگیهای کلیدی بیان مسئله چیست؟
یک مسئله پژوهشی خوب باید دارای ویژگیهای زیر باشد:
- باید شکاف در دانش را برطرف کند؛
- باید بهاندازه کافی قابلتوجه باشد که بتواند به مجموعه پژوهشهای موجود کمک کند؛
- باید منجر به پژوهشهای بیشتر شود؛
- مسئله باید از طریق جمعآوری دادهها نمایانده شود؛
- باید موردعلاقه محقق و متناسب با مهارتها، زمان و منابع او باشد؛
- باید رویکردمان برای حل مسئله اخلاقی باشد
قالب نگارش بیان مسئله چیست؟
معمولاً یک بیان مسئله قانعکننده در سه بخش نوشته میشود:
- بخش اول (ایدئال): هدف یا موقعیت ایدئال موردنظر را توصیف میکند. توضیح میدهد که اوضاع باید چگونه باشد.
- بخش دوم (واقعیت): شرایطی را توصیف میکند که مانع از دستیابی یا تحقق هدف، حالت یا ارزش در قسمت اول در این زمان میشود. توضیح میدهد که چگونه وضعیت فعلی از هدف یا ایدئال فاصله دارد. بخش سوم (پیامدها): روشی را که برای بهبود وضعیت فعلی پیشنهاد میکنید و آن را به هدف یا ایدئال نزدیکتر میکنید، مشخص میکند.
- بخش سوم (پیامدها): روشی را که برای بهبود وضعیت فعلی پیشنهاد میکنید و آن را به هدف یا ایدئال نزدیکتر میکنید، مشخص میکند.
نمونهای از بیان مسئله
یکروند ثابت در تأمین مالی، راهاندازی کسبوکارهای کوچک در کنیا ایجاد وجوه است. برخی از این صندوقها شامل صندوق جوانان و صندوق زنان است. این سرمایهها به بهبود نرخ استارت آپ ها در کشور کمک کرده است. بااینحال، پس از مرحله راهاندازی، سرمایهگذاریها شروع به ایجاد مشکلات میکنند. ابتدا با مشکلاتی در مدیریت مواجه میشوند که منجر به مشکل بازاریابی و درنهایت رکود و خروج زودهنگام میشود.
یک مطالعه توسط موسسه مطالعات توسعه (روک، ۲۰۰۴) نشان داد که تنها ۳۸٪ از مشاغل در حال گسترش هستند درحالیکه ۵۸٪ کارگر اضافه نکردهاند. بر اساس این نظرسنجی، احتمالاً شرکتهای بیشتری در سه سال اول فعالیت خود تعطیل میشوند. چهار سال بعد همان موسسه مطالعه دیگری را در کنیا مرکزی انجام داد. این مطالعه نشان داد که ۵۷ درصد از کسبوکارهای کوچک در رکود هستند و تنها ۳۳ درصد از آنها سطحی از رشد را نشان میدهند.
در پروژه فعلی ما، ما پیشنهاد میکنیم عواملی را که بر پایداری کسبوکارهای کوچک تأثیر میگذارند، بررسی کنیم. ما از هر دو رویکرد کیفی و کمی برای جمعآوری دادهها و اطلاعات اولیه و ثانویه باهدف تعیین عوامل موفقیت برای رشد کسبوکار کوچک در کنیا استفاده خواهیم کرد.
Reference: Bwisa, Henry (2018). The basics of writing a statement of the problem for your research proposal. Editage.