پژوهش چیست؟ (تعاریف، ویژگی‌ها و رویکردها)

پژوهش یک کاوش سامانمند در رابطه با یک مشکل است که داده های مرتبط گرداوری شده و با استدلال منطقی تجزیه و تحلیل می شود. هر پژوهشی دارای یکی از اهداف اکتشافی، توصیفی و توضیحی است.

پژوهش چیست؟

تعریف: پژوهش به‌عنوان بررسی دقیق مطالعه در مورد یک نگرانی یا مشکل خاص با استفاده از روش‌های علمی تعریف می‌شود. به گفته ارل رابرت بابی، جامعه‌شناس آمریکایی، «پژوهش یک کاوش سامانمند برای توصیف، توضیح، پیش‌بینی و کنترل پدیده مشاهده‌شده است. این شامل روش‌های استقرایی و قیاسی است.» روش‌های پژوهش استقرایی یک رویداد مشاهده‌شده را تجزیه‌وتحلیل می‌کنند، درحالی‌که روش‌های قیاسی رویداد مشاهده‌شده را تأیید می‌کنند. رویکردهای استقرایی با پژوهش‌های کیفی همراه هستند و روش‌های قیاسی معمولاً با تحلیل کمی همراه هستند.
وهش با اهداف  زیر انجام می‌شود:

ویژگی‌های پژوهش چیست؟

  • پژوهش‌های خوب از یک رویکرد سامانمند برای گرفتن داده‌های دقیق پیروی می‌کند. محققان باید در حین انجام مشاهدات یا نتیجه‌گیری، اخلاق و آیین‌نامه رفتاری را رعایت کنند.

  • تحلیل مبتنی بر استدلال منطقی است و شامل هر دو روش استقرایی و قیاسی است.

  • داده‌ها و دانش در زمان واقعی از مشاهدات واقعی در تنظیمات طبیعی به دست می‌آید.

  • تجزیه‌وتحلیل عمیقی از تمام داده‌های جمع‌آوری‌شده وجود دارد به‌طوری‌که هیچ ناهنجاری مرتبط با آن وجود ندارد.

  • آن مسیری برای ایجاد سؤالات جدید ایجاد می‌کند. داده‌های موجود به ایجاد فرصت‌های پژوهشی بیشتر کمک می‌کند.

  • آن تحلیلی است و از تمامی داده‌های موجود استفاده می‌کند تا ابهامی در استنباط وجود نداشته باشد.

  • دقت یکی از حیاتی‌ترین جنبه‌های پژوهش است. اطلاعات باید دقیق و صحیح باشد. به‌عنوان‌مثال، آزمایشگاه‌ها یک محیط کنترل‌شده برای جمع‌آوری داده‌ها فراهم می‌کنند. دقت در ابزار مورداستفاده اندازه‌گیری می‌شود.

رویکردهای پژوهش چیست؟

سه رویکرد عمده وجود دارد که عبارت‌اند از:

  1. اکتشافی: همان‌طور که از نام آن پیداست، محققان مطالعات اکتشافی را برای بررسی گروهی از سؤالات انجام می‌دهند. پاسخ‌ها و تحلیل‌ها ممکن است نتیجه‌ای برای مشکل درک شده ارائه نکنند. برای بررسی مشکلات جدیدی که قبلاً موردبررسی قرار نگرفته‌اند، انجام می‌شود.
  2. توصیفی: بر گسترش دانش در مورد مسائل جاری از طریق فرآیند جمع‌آوری داده‌ها تمرکز دارد. پژوهش توصیفی رفتار یک جامعه نمونه را توصیف می‌کند. برای انجام مطالعه فقط یک متغیر موردنیاز است. سه هدف اولیه مطالعات توصیفی، توصیف، تبیین و اعتباربخشی به یافته‌ها هست. به‌عنوان‌مثال، مطالعه‌ای انجام شد تا بداند آیا رهبران مدیریت سطح بالا در قرن بیست و یکم دارای حق اخلاقی دریافت مبلغ قابل‌توجهی از سود شرکت هستند یا خیر.
  3. توضیحی: پژوهش‌های علّی یا توضیحی برای درک تأثیر تغییرات خاص در رویه‌های استاندارد موجود انجام می‌شود. اجرای آزمایش‌ها محبوب‌ترین شکل است. به‌عنوان‌مثال، مطالعه‌ای که برای درک تأثیر تغییر نام تجاری بر وفاداری مشتری انجام‌شده است.

مطالب مرتبط

۵ thoughts on “پژوهش چیست؟ (تعاریف، ویژگی‌ها و رویکردها)

Leave a Reply